Slavnostní otevření Krajského operačního a informačního střediska HZS Olomouckého kraje

07.03.2012 15:41

 

Ve čtvrtek 1. března 2012 bylo slavnostně otevřeno nové Krajské operační a informační středisko HZS Olomouckého kraje.

Slavnostní akt byl zahájen v 10:00 hodin před budovou nového Krajského operačního a informačního střediska HZS Olomouckého kraje v areálu Krajského ředitelství HZS Olomouckého kraje na Schweitzerově ulici. Otevření se účastnili kromě představitelů HZS Olomouckého kraje také hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík, plk.Ing. Luděk Prudil, ředitel odboru operačního řízení MV - GŘ HZS, členové bezpečnostní rady Olomouckého kraje, zástupci složek IZS Olomouckého kraje, zástupce stavební firmy a další.

 

 


Krajské operační a informační středisko HZS Olomouckého kraje bylo pořízeno z projektu, který je spolufinancován v rámci Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Morava, oblast podpory 2.2 Rozvoj měst, podoblast podpory 2.2.6 Rozvoj krizové infrastruktury, výzva č. 20.

Účel projektu:
Budova KOPIS bude sloužit pro komunikaci s občanem v tísni a pro rychlé nasazení sil a prostředků. Bude zajišťovat příjem a zpracování tísňových volání na linkách 112 a 150, vysílání sil a prostředků k řešení mimořádných událostí, poskytování informační podpory nasazeným jednotkám požární ochrany a složkám integrovaného záchranného systému, spolupráci s bezpečnostními radami, krizovými štáby, varování a informování obyvatelstva v případě krizových situací.

Popis projektu:
Celý projekt se skládá ze stavební a technologické části. Stavební část, zahrnující výstavbu nového objektu, zajišťuje Olomoucký kraj v rámci Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Morava. Technologickou část, zahrnující dodávku hardwaru a softwaru pro operační a informační středisko, bude v návaznosti na stavební část zajišťovat Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje v rámci Integrovaného operačního programu.

Stavební část:
Stavební část zahrnuje výstavbu nové budovy v areálu Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje na Schweitzerově ulici na místě původní skladovací haly. V přízemí budovy jsou umístěny garáže pro hasičskou techniku (osobní i nákladní vozidla) a sklady sorbentů a náhradních dílů. Ve 2. a 3. podlaží budovy je nové operační a informační středisko, které je tvořeno sálem pro operátory integrovaného záchranného systému, technickou místností pro umístění nutné technologie, komplex doplňují kanceláře, dohledová místnost, sociální a hygienické zázemí pro operátory a skladovací prostory. Na střeše objektu je umístěn anténní stožár a vedle budovy byla postavena nová mycí rampa pro oplach hasičské techniky.
Budova KOPIS je v majetku Olomouckého kraje. Aby ji mohl Hasičský záchranný sbor využívat a umístit do ní pořizované technologické vybavení z Integrovaného operačního programu, byla na tuto budovu uzavřena Smlouva o výpůjčce mezi Olomouckým krajem a Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje.

Technologická část:
Na výstavbu budovy navazuje dodávka hardwaru a softwaru pro operační a informační středisko, kterou realizuje Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje v rámci svého projektu financovaného z Integrovaného operačního programu, prioritní osa 3 Zvýšení kvality a dostupnosti veřejných služeb, oblast intervence 3.4 Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik.

Autor:

por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková

tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje

tel: 950 770 039

mobil: 725 490 377

e-mail: mluvci@hzsol.cz