Holické kombajn 2015

29.11.2015 20:48

HOLICKÉ KOMBAJN 2015

 

V sobotu 3. října proběhla v areálu hřiště za školkou netradiční soutěž v požárním sportu – Holické kombajn. Jednalo se již o 4. ročník. Touto soutěží, která se pořádá vždy první říjnovou sobotu, holičtí hasiči uzavírají svou soutěžní sezónu v požárním sportu. Členové sboru již od pátečního odpoledne konali přípravy, aby celá akce mohla v sobotu s úderem 11. hodiny dopolední začít.

Soutěž byla zahájena slavnostním nástupem všech soutěžních týmů, po němž se první soutěžící pustili do zdolávání nástrah trati. Závodilo se celkem ve čtyřech kategoriích: družstva - muži a družstva - ženy, jednotlivci - muži a jednotlivci - ženy. Soutěžní družstva byla šestičlenná, přičemž trať byla rozdělena na 3 úseky a každý z nich zdolávala jedna dvojice.

Na prvním úseku musel každý z dvojice soutěžících vzít dva dvacetilitrové kanystry naplněné vodou, přeskočit s nimi malou bariéru a následně přeběhnout určenou vzdálenost až k dvoupatrové věži. Po vyšplhání na její horní plošinu a zajištění, musel každý z dvojice vytáhnout nahoru kanystr s vodou. Nakonec následoval rychlý sestup z věže a běh na místo předání štafety druhé dvojici.

Na druhém úseku soutěžící museli společnými silami převrátit těžkou traktorovou pneumatiku a to dvakrát tam a dvakrát zpět. Poté vyrazili k hadicím, které měli za úkol co nejrychleji smotat, uložit a uzavřít do připravených boxů. Teprve poté mohla na trať vyrazit poslední dvojice.

Na třetím úseku musel nejprve každý závodník provést 30 úderů do hammer-boxu a pak vyrazit rychlým během k bariéře, kterou postupně museli oba závodníci překonat a co nejrychleji doběhnout do cíle.

Každý soutěžní tým měl dva pokusy. Pro ženská soutěžní družstva byly podmínky na trati mírně upraveny (nižší váha kanystrů, nižší bariéra a o 10 úderů do hammer-boxu méně). Jednotlivci museli absolvovat všechna stanoviště na trati samostatně, což pro každého soutěžícího znamenalo nemalou výzvu.

 

Letošní ročník Holického kombajnu obsahoval jednu novinku. V oddělené části závodiště byla připravena speciální závodní dráha pro děti. Zde si během dne íce než 50 dětí vyzkoušelo své schopnosti.

 

Po skončení závodů a vyhodnocení výsledků byly soutěžícím předány věcné ceny, diplomy a vítězům na prvních třech místech v každé kategorii také stylové poháry. Tento slavnostní akt proběhl za přítomnosti zastupitelky Magistrátu města Olomouce Mgr. Evy Machové a vedoucího odboru ochrany Ing. Jana Langra, kteří se ujali rozdílení cen a gratulací všem vítězům.

 

Po skončení závodní části akce se všichni soutěžící i diváci z řad veřejnosti přesunuli do areálu MŠ, kde bylo připraveno posezení. Zde se mohli občerstvit pečenou kýtou či různými pochutinami z udírny. Připravena byla i dvě regionální piva a výběr teplých i studených nápojů. Od 17.00 do 22.00 hodin hrála všem přítomným k poslechu i tanci hudební skupina Akvarel. Divácká účast na akci byla hojná. Tomu jistě napomohlo i mimořádně pěkné počasí.

 

Na závěr je třeba poděkovat všem členům sboru, kteří se obětavě podíleli na přípravách a realizaci Holického kombajnu.

Je nutné poděkovat též sponzorům, kteří se podíleli na mediální prezentaci akce nebo přispěli věcnými cenami. Jmenovitě bychom rádi zmínili zejména Olomoucký deník, Holický statek, Opravnu obuvi Lichnovský, pneucentrum N&N s.r.o. a společnosti JUTA a.s. a výrobna pletiva M.K.Harazin s.r.o.

 

Holičtí hasiči děkují i všem divákům za jejich účast a spoluvytváření atmosféry celé akce a těší se na Vaši účast při 5. ročníku Holického kombajnu, který se koná v sobotu 1. října 2016.

V případě hlubšího zájmu je možné na webových stránkách sboru www.sdholholice.webnode.cz nalézt informace o všech ročnících Holického kombajnu a v sekci galerie také fotografie a videozáznamy z této soutěže.