Činnost sboru za r.2020

06.02.2021 09:37

 

Minulý rok jsme zahájili, jako již tradičně, Výroční valnou hromadou, která se konala v motorestu Česká hospoda. Vyslechli jsme si zdravice a přání od našich vzácných hostů z řad Statutárního města Olomouce, HZS ČR, OSH ČMS, KMČ a přátel ze sborů, které jsou v našem okrsku.  Všem hostům včetně našich členů děkujeme za účast.

V následujících měsících se kulturní život našeho sboru zastavil a pozornost všeho dění se obrátila na pomoc našim spoluobčanům a kolegům z IZS v boji s pandemií COVID-19.

Zásahová jednotka našeho sboru měla v loňském roce mimo již „tradiční“ požáry a technické události spousty zásahů a úkolů spojených s covidem. Konkrétně jsme zasahovali v naší lokalitě u čtyř požárů a jedné hromadné autonehody.  Kromě požáru domu na ulici Ječmínkova se jednalo o zásahy menších rozměrů.

V průběhu první vlny pandemie se členové naší jednotky zapojili např. při transportu a vykládce kamionů s ochrannými pomůckami do skladu hmotných rezerv, rozvozu roušek do domovů pro seniory a domů pečovatelských služeb. Někteří členové našeho sboru se zároveň ze své iniciativy zapojili do soukromé pomoci seniorům s nákupy.

Do druhé vlny jsme byli a stále jsme zapojeni v podobě pravidelných desinfekcí budov Statutárního města Olomouce. Desinfekce probíhají každý pracovní den a byly zahájeny v průběhu měsíce října. Desinfekce je prováděna aerosolovým generátorem Swinfog, který dostal pracovní název „vuvuzela“. Někteří obyvatelé Holice již možná svérázný zvuk tohoto stroje při jeho údržbě zaslechli. J Celkem jsme do konce roku zvládli 44 výjezdů spojených s touto speciální činností a v součtu to bylo přibližně 150 hodin. V letošním roce stále pokračujeme.

V prázdninových měsících se náš život vrátil z části do„normálu“ a mohli jsme se věnovat i jiným činnostem. Na závěr června jsme se zúčastnili víkendového cvičení vůdců malého plavidla na vodní nádrži v Dalešicích. V průběhu celého víkendu jsme se zdokonalovali v technikách ovládání motorových člunů, záchrany tonoucího na vodě a první pomoci. Na závěr cvičení připravila naše specializovaná lanová skupina slaňování z výšky přibližně 45metrů do motorových člunů. Hasiči si procvičili techniky lezců a kapitáni zase své dovednosti v přesnosti vyzvednutí slaňovaného v těžkém terénu.

V srpnu proběhlo praktické cvičení v prostorách neředínského letiště. Tématem byly povodně a členové naší jednotky se zapojili s dalšími olomouckými jednotkami do tzv. „pytlování“ a za jeden den bylo naplněno přes 2000 protipovodňových pytlů, které jsou uskladněny pro případné další živelné události spojené s vodou.

Naše lezecká skupina se účastnila taktéž několika cvičení, závěrečného školení a rozrostla se o dalšího nového člena. Cvičení probíhala na naší zbrojnici, přírodní skále na Rabštejně, výcvikové lezecké věži v Havířově a výše zmíněných Dalešicích.

V omezených podmínkách jsme se účastnili povinného školení dle zákona o požární ochraně, BOZP a PO pro potřeby SmOl. Dále byla proškolena témata, která jsou předepsána od HZS ČR. Naši velitelé úspěšně splnili zkoušky na prodloužení odborné způsobilosti pro jednotky požární ochrany.

Na úplný závěr roku jsme obdrželi od SmOl nové vybavení pro jednotku. Konkrétně se jedná o transportní nosítka, AED – automatický externí defibrilátor, simulátor první pomoci a vysavač na včely.

Činnost sboru dobrovolných hasičů byla omezena na pár měsíců. Začátkem roku jsme zakoupili nové sportovní čerpadlo, které se bohužel stihlo ohřát pouze na tréninkovou teplotu. Soutěže byly ve většině případů na doporučení okresního sdružení hasičů zrušeny a tak si svoji ostrou premiéru odkládáme. Nákup byl ze značné části podpořen i Statutárním městem Olomouc a velice si této podpory ceníme!

I přes ne úplně vydařený kulturní rok, jsme si některé naše tradice v omezené míře zachovali. Ve spolupráci s 1.HFK jsme realizovali stavbu již tradiční májky a posléze pozdního dětského dne v areálu místního stadionu. Tento kulturní rok jsme uzavřeli naší netradiční hasičskou soutěží Holické kombajn, která byla ukončena vydařenou karaoke soutěží. V roce 2021 se náš Kombajn dočká (snad) již jubilejního 10.ročníku. Zrušeny byly např. akce Noc hasičů, kladení věnců při významných státních jubileích, ukázku prevence a činnosti pro místní mateřskou školkua další.

Naši členové se v průběhu roku ještě zapojili do činnosti v podobě čerpání studen obyvatelům Holice, údržby techniky, preventivních požárních hlídek na kulturních akcích a účasti na třech netradičních soutěžích. Konkrétně soutěže „Rozloučení s prázdninami“, která se každoročně koná na Horním náměstí. Olomoucké sbory spolu s městskou policií připravily zábavný program na celé odpoledne se závěrečnou soutěží v požárním sportu, ve které jsme obsadili 6. místo. Druhá netradiční soutěž je memoriál Radka Zapletala, který letos proběhl v duchu kombinace sportovně vědomostní soutěže a odvezli jsme si 3. místo. Třetí a poslední soutěží byl náš Holické kombajn, na kterém jsme si vybojovali 2.místo.

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem našim podporovatelům, bez kterých bychom se v mnohém neobešli.  Zvláště pak Statutárnímu městu Olomouci, Olomouckému kraji, komisi městské části č.4 – Holice, věrným sponzorům a nejvíce naším rodinným příslušníkům, kteří nás v této činnosti podporují!

Do nového roku přejeme všem hodně štěstí, pevné zdraví a ocelové nervy. Na oplátku držte našemu sboru pěsti, protože KMČ č.4 – Holice vyjádřila na poslední schůzi v minulém roce podporu na vytvoření nového zázemí a zařadila tuto akci na seznam doporučených investičních akcí na území naší městské části! Do budoucna by nám to dovolilo rozšíření naší činnosti. Např. v podobě dětského kolektivu, který v našem sboru byl naposledy před více než 30-ti lety a rádi bychom tuto tradici opět obnovili. Je to naše dlouholeté volání a snad bude vyslyšeno.

PS: přijímáme nové členy plné elánu do našeho sboru J

 

 

Ing. Martin Kučera

jednatel SDH Olomouc-Holice

www.sdholholice.webnode.cz